Gezonde voeding

Je bent wat je eet. Een gezegde dat de meeste mensen wel kennen, maar wat eet u eigenlijk? Een goede voeding draagt bij aan uw gezondheid. In mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen hierover.

Waarom bepaalde voeding niet gezond is en wat voor gevolgen dat heeft voor uw gezondheid.

Lege koolhydraten en de vermommingen van suiker

Geraffineerde koolhydraten (suikers): koek, snoep, limonade, jam, broodbeleg, chips enz, enz….

Dit zijn industrieel bewerkte suikers wat wij lege koolhydraten noemen. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten die snel door het bloed opgenomen worden en wat het lichaam niet kan gebruiken wordt opgeslagen als vet. Hierdoor kun je overgewicht krijgen en ontstaan er allerlei klachten en ziektes. Daarbij werkt het verslavend en blijf je trek houden. Het geeft even heel veel energie en nog sneller is die energie weer weg, waardoor je weer wil eten om het goede gevoel terug te krijgen. Dit is de reden waarom koek, snoep, chips en snacks zo verslavend zijn!

Er is geen standaard advies te geven. De ene mens heeft een snellere stofwisseling dan de ander en hoeveel energie verbruik je? Daarnaast hebben we verschillende levensfases en omstandigheden, bv. groeispurten bij kinderen, ziekte en herstel. Uiteindelijk zijn de eetbehoeftes en voorkeuren heel individueel. Maar wanneer weet je dat je kwalitatief een goede keuze maakt. Daarin kan ik u adviseren en begeleiden.

Cursus over gezonde voeding

In de cursus van 3-4 avonden bespreek ik met u waarom bepaalde voeding niet gezond is en wat voor gevolgen dat heeft voor onze gezondheid. Denk aan o.a. kanker, chronische ziektes, hart- en vaatziektes. Het assortiment van de voeding is enorm toegenomen: kant en klaar maaltijden, gewassen en gesneden groenten/fruit, toevoegingen als bv. calcium, magnesium. Daarnaast alle snacks en zoetigheid. Er wordt gesproken over goede en foute vetten, volle en magere zuivelproducten, lightproducten enz… In dit rijtje mag brood zeker niet meer ontbreken evenals superfoods. U zult ontdekken hoe u hierin een weg kunt vinden met aandacht voor onze spijsvertering van “mond tot kont”. Vragen die daarbij aan bod komen zijn onder andere:

  • Is voor iedereen dezelfde voeding goed?
  • Is voeding voor kinderen anders en waarom?
  • Goed en lekker eten zonder overgewicht. Waarom is een afval   dieet niet vol te houden?
  • Hoe kan ik op een eenvoudige manier met voeding bezig zijn zonder ingewikkelde recepten?
  • Hoe kan ik gebruik maken van de groenten en fruit van het seizoen? Is het betaalbaar?
  • Als je gezond eet, heb je dan nog aanvullingen nodig zoals voedingssupplementen?
  • Wanneer we het niet over E-nummers hoeven te hebben!

Een lezing over gezonde voeding en eventueel in combinatie met homeopathie verzorg ik ook graag met veel enthousiasme!